OVER

MAURITS DRAIJER

"Ik geloof in mogelijkheden, in kiezen voor wat werkt. Ook als dat niet mainstream is."

Maurits studeerde Docent Muziek en hoofdvak klassiek zang met minor jazz aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens en in de jaren na zijn studie was hij solist in opera, oratorium en muziektheater. Al tijdens zijn studie solozang werd door artsen een asymmetrische stemsluiting geconstateerd. Helaas bleek er via de reguliere wegen geen oplossing voor dit aangeboren stemprobleem. Als gevolg hiervan beëindigde Maurits in 2011 zijn carrière als uitvoerend klassiek zanger.

Dat was het begin…

In 2012 werd Maurits uitgenodigd als solist voor een concert met orkest, met repertoire van pop tot jazz; zijn tweede muzikale liefde. De zangpartij van ‘I’ve got you under my skin’ had een alternatief slot, tot een hoge bes. Een noot ver buiten zijn mogelijkheden op het moment.
‘Ik ging naar de dirigent en vroeg hem gekscherend of hij wel lekker was: een bariton met een kreukelige stemband én een hoge bes tot slot? “Haha geintje” was zijn antwoord. “Probeer het gewoon!” 

PROBEER HET GEWOON

‘Wat had ik te verliezen?
Thuis, in de oefenruimte in de kelder, maakte ik me klaar voor het zingen van de hoge bes. De eindnoot, een terts boven mijn bestaande bereik. Al bij poging één vertoonde mijn lichaam heel ander gedrag dan de aangeleerde zangtechnieken. In plaats van het gedrag te corrigeren en het lichaam te leiden, besloot ik mijn lichaam te volgen. Als mijn lichaam dat van nature nodig vond, was ik wel nieuwsgierig naar de uitkomst. 
Zodra mijn lichaam als vanzelf spieren spande en een beweging inzette, volgde ik en versterkte ik juist dat fysieke gedrag. Zonder dogma’s, zonder goed en fout. Alleen mogelijkheden. Mijn stem klonk en voelde radicaal anders dan voorheen.

Daar was de hoge bes. Helder en vrij. Zonder druk, zonder het schrapende gevoel waar ik jaren doorheen had gezongen. Drie weken later zong ik het concert.

 

"Als het 'anders' doen zo goed werkte, dan móest ik zingen voor mijn stem opnieuw uitvinden."

Maurits legde zich toe op het onderzoeken van functionaliteit van de natuurlijke, gezonde zangstem in de stijlen klassiek, jazz, pop en musical. Twee jaar later bleek Maurits de aanwezige asymmetrie, tegen de verwachtingen van de specialisten in, op eigen wijze te hebben opgelost. Dit bleef niet onopgemerkt: sindsdien werkt Maurits samen met kno en logopedie en geeft hij training voor het herstel van de zang- en spreekstem. 

Dankzij dit proces ontwikkelde Maurits een grote kennis van lichaamsreflexen, spiergedrag en stemfuncties. Tijdens zijn zoektocht ontwikkelde hij zich tot een all-round zanger in pop-, jazz-, musical- en klassieke techniek. Hij creëerde een uniek visueel lesmodel op basis van zijn bevindingen en ontwikkelde deze door tot de methode voice construction®.

 

Sinds 2019 heeft Maurits zijn praktijk Zangstudio Voorburg voortgezet onder de naam Voice Construction in Mooof in Den Haag. Hier traint hij beroepszangers van onder andere Stage Entertainment, De Nationale Opera & Ballet en Groot omroepkoor volgens de universele principes van voice construction®, evenals liefhebbers en professionele sprekers. Voice construction® wordt inmiddels gebruikt door beroepszangers, acteurs, sprekers, voice-overs, trainers, en docenten. 

“Dat mijn stemprobleem uiteindelijk tot een methode voor zingen en spreken zou leiden, had ik nooit kunnen bedenken. Dat het nu ook het leven van mensen met de ziekte van Parkinson verandert, is onvoorstelbaar mooi.”

Parkinsonspatiënten hebben veel baat bij de stemtraining volgens voice construction®. Oktober 2020 publiceerde Parkinson Magazine het artikel ‘Hese stemmen klinken weer als een klok’ over Maurits, Voice Construction® en de toepassing hiervan bij mensen met de ziekte van Parkinson. 

Ook hout- en koperblazers behalen snel en efficiënt resultaat met voice construction®. Maurits geeft trainingen aan individuele instrumentalisten en blaasorkesten.

Naast het coachen van zangers en sprekers is Maurits met regelmaat verbonden aan de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam als vocal coach, koordirigent en workshopleider. Van 2017 tot 2020 was Maurits als docent zangtechniek verbonden aan de HBO Musical Theatre aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Amsterdam. In 2017-2018 was Maurits verbonden aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten als extern masterdocent klassiek zang. 

Maurits geeft trainingen en workshops voice construction® aan koren, voice-overs en nlp-instituten. Maurits is ruim 21 jaar actief als koordirigent bij koren in klassiek, pop- en musical-repertoire. 

In 2020 heeft Maurits zijn nlp-practitioner opleiding voltooid en deze kennis zet hij in voor efficiënt en doelgericht coachen