TESTIMONIALS

"Voice construction is heel duidelijk. Alles voelt heel logisch. Het is makkelijk toe te passen. Je kan echt werken naar een betere versie van jezelf. “
Barry Beijer
Musicalzanger / acteur (o.a. The Lion King)
“Maurits is een geweldig leuke docent. Bij bepaalde technische uitdagingen heb ik er een aantal technieken bij die mij garanderen dat ik ga leveren. Dit geeft mij een enorme zekerheid op het podium”
Caroline Cartens
Sopraan (oprichtster Platform voor Freelance Musici)
“Voice construction voelt als de missing link die ik binnen andere zangmethodes niet kon vinden. Maurits laat me delen van mijn stem horen en zien waar ik alleen maar enthousiast van kan worden.”
Ferry van der Woude
Songwriter (Life's electric)
"Het sluit naadloos aan op de kennis van EVT en CVT, maar geeft een extra dimensie aan de bewustwording van het zelf zingen en hoe je zangles geeft"
Lisa van Arend
Popzangeres
“Maurits weet met enorm veel enthousiasme en kennis zijn visie te delen. Door voice construction heb ik veel meer gemak in mijn dagelijkse zingen gekregen, en veel meer inzicht gekregen in het functioneren van mijn stem”
Jorne van Bergeijk
Bariton (Koor van de Nationale Opera)
Maurits Draijer staat met voice construction aan de vooravond van een nieuwe generatie zangers die een leven lang zullen kunnen zingen. Zijn bevindingen zijn baanbrekend.
Meneka Senn
Sopraan
“Maurits heeft vanuit zijn rijke ervaring en grote expertise een duidelijk concept en aanpak voor het (door)-ontwikkelen van de stem"
Kaspar Kröner
Counter tenor
“Wat een goede match voor mij! Maurits is een docent met veel aandacht voor jouw specifieke situatie en wensen. Ik kan nu vertrouwen op een basisniveau wat hoort bij een professionele zanger.”
Jikke van der Velde
Sopraan
“Easily understandable and the same time revelational. Working consciously with Voice Construction method gives me the freedom of not depending on a ''good day'' vocally”
Gabor Balint
Klassiek Tenor
“Maurits is betrokken en waarborgt een veilige sfeer. Zijn helderheid, positieve coaching en humor, maken de lessen altijd prettig”
"Ik werk als poptroubadour op allerlei drukke feesten met lange speeltijden. Sinds de lessen bij Maurits kan ik urenlang hoge noten zingen zonder hees of schor te worden."
"Als professionele musicus ben je constant bezig met het doen van wat je tijdens je studies hebt geleerd. Wij leren alles op een zeer standaard (misschien ook ouderwetse) manier. Een andere benadering is bijna ondenkbaar."
Elodia Climent
Fluitiste

Anja van den Ende

"Met eenvoudige middelen kan ik weer energieker, duidelijker, helderder en luider zingen en spreken"

Doordat ik de ziekte van Parkinson heb, is mijn stemvolume verminderd en sta ik niet zo rechtop als ik zou willen. Tevens heb ik een tremor aan mijn linker arm. Ik heb  vooral moeite om de hoge noten te halen in het koor waar ik zing. Anderhalf jaar geleden hebben we bij het koor een workshop gehad van Maurits die ons op een andere manier liet ervaren hoe je makkelijker en mooier kan zingen.

Op advies van mijn dirigent heb ik in maart j.l. bij Maurits een proefles gedaan. Dit leverde al meteen resultaat op. Helaas moesten we wachten tot het RIVM groen licht gaf vanwege Corona maar nu heb ik al een aantal zanglessen achter de rug. Dit heeft mij tot zoverre heel veel gebracht. Met eenvoudige middelen kan ik weer energieker, duidelijker, helderder en luider zingen en spreken. Bijkomend belangrijk voordeel is dat ik dan meteen rechter op sta en me als gevolg daarvan zekerder voel.

Maurits is een heel fijne leraar. Heeft passie voor zijn vak. Hij laat me zelf ervaren wat een oefening voor mij doet. Als een oefening niet goed werkt of te lastig is,  probeert hij het via een andere weg. Precies wat bij mij werkt en altijd op een positieve manier. Hij ziet aan mijn houding en aan het geluid van mijn stem waar de verbetering te halen valt. Ik kan het meteen uitproberen en ervaren. Ik voel me bij Maurits op mijn gemak om de meest moeilijke opdrachten uit te voeren. Ik heb al aardig wat strategieën uitgeprobeerd. Ook om te kijken wanneer de tremor opspeelt en wanneer hij er niet lijkt te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat hij voor ieder zang en/of spraakprobleem, een oplossing heeft. Ik kwam op zangles maar heb meteen ook veel baat bij het spreken. Voor mij 2 vliegen in 1 klap.

"Door mijn eigen stemgeluid weer terug te winnen, win ik ook een stukje van mijn identiteit terug."

Ik vind dat voice construction mij een krachtig hulpmiddel in handen geeft om mijn stem goed te kunnen blijven gebruiken. En het heeft verrassend snel effect. Ik kan nu bewust mijn stem sturen en dat was ik lang kwijt. Door mijn eigen stemgeluid weer terug te winnen, win ik ook een stukje van mijn identiteit terug. Het is vooral leuk om te doen en daardoor voelt het niet als moeilijke oefeningen of technieken aanleren. Door te werken met het voice construction model heb je een mooi visueel beeld bij alle technieken die je leert gebruiken. Dat geeft veel steun en voelt heel natuurlijk. Daardoor worden de reflexen en oefeningen gekoppeld aan een afbeelding en dat maakt het verinnerlijken (automatiseren) eenvoudiger.

Het heeft er zelfs voor gezorgd dat mijn stem flexibeler blijkt te zijn dan ik lang dacht (levendiger, meer bereik en dynamiek). Het is ook geweldig om samen op zoek te zijn naar de beste oplossingen en dan te kunnen lachen over wat er dan gebeurt en uiteindelijk te merken wat er allemaal nog mogelijk is. Ja, wat is er leuker dan met een oud-leerling/vriend te werken. Dat op zichzelf is al een leuke ervaring. Vanaf de eerste minuut (via what’s app n.a.v. mijn vraag of je wat zou kunnen betekenen voor mijn problemen) sprankelde het tussen ons. Het lijkt of wij het beste in elkaar naar boven halen als we samen aan het werk zijn.

Je theorie is geen dogma, de persoon die je begeleidt staat centraal en dat vind ik top. Je zoekt naar wat werkt. Daarmee stellen beide partijen zich kwetsbaar op en dat zorgt voor een ‘wederkerige’ werkrelatie. Beide partijen leren iets van het moment.

Gerard van de Reep

Corine van Esch

Play Video

"Ik had het eigenlijk opgegeven."

Slecht verstaanbaar of helemaal niet kunnen spreken is een veel voorkomend probleem bij ‘gevorderde’ Parkinson (bijna twintig jaar). Extra lastig daarbij is dat het zo wispelturig en slecht voorspelbaar is. Dankzij voice construction ben ik weer gaan proberen er iets aan te doen. Ik had het eigenlijk opgegeven. Ik heb op bepaalde min of meer officiële momenten iets kunnen zeggen, waar dat voorheen niet lukte.

Ik ken Maurits alleen online, van het corona-tijdperk. Waarschijnlijk was ik anders, toen alles nog ‘gewoon’ was, niet met het voice-construction-programma begonnen, want ik woon aan de andere kant van het land, in Nijmegen. Nu dus wel.

Ik heb Maurits leren kennen als een zeer gedreven, enthousiast en optimistisch persoon. Hij straalt uit dat hij je echt wil helpen. Hij geeft niet snel op. Zijn gedrevenheid werkt aanstekelijk. En hij heeft een mooie stem, dat lijkt me een pre in dit vak, maar soms is het een tikje jaloersmakend.